ACUPUNCTUUR 

Acupunctuur is een methode om waar mogelijk het zelf genezend vermogen van het lichaam te bevorderen en ziekten te bestrijden. De patiënt staat centraal . De acupunctuurarts kan als een coach tijdens het behandelingstraject optreden. Acupunctuurartsen staan voor een integrale samenwerking met huisartsen en specialisten in ziekenhuizen. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft in 2003 een uitgebreid rapport gepubliceerd waarin de effectiviteit van medische acupunctuur wordt erkend. Klik hier naar het rapport.   

Naalden

Medische acupunctuur is het behandelen van patiënten met naalden met behulp van de theorie van de traditionele Chinese acupunctuur, getoetst volgens de huidige wetenschappelijke maatstaven (op indicatie en effectiviteit) en geïntegreerd is in het Westers medisch model.

De moderne wetenschappelijke verklaring is dat het stimuleren van acupunctuurpunten ervoor zorgt dat in het zenuwstelsel stoffen (neurotransmitters) vrijkomen. Deze biologische stoffen kunnen ervoor zorgen dat bijvoorbeeld de pijnbeleving verandert.

Methoden

Bij een acupunctuurbehandeling worden een aantal hele dunne acupunctuurnaalden door de huid gestoken. Ze blijven meestal 20 tot 30 minuten zitten. De naalden worden vaak met de hand nog even gestimuleerd. Er kan moxa (als warmte bron) op de naald worden gebruikt of de naalden kunnen via een zwak stroom worden gestimuleerd (electro-acupunctuur). Vaak worden er niet meer dan 5- 15 naalden gezet. Onder acupunctuur worden nog meer dingen gerangschikt.

- Biofeedback methoden (het doormeten van acupunctuurpunten met behulp van zwakstroom),

- Dry needling (het steken van naalden op pijnpunten in de spieren),

- Oor- ,hand- ,gezichts-, buik- en schedelacupunctuur

- Cosmetische acupunctuur

- Verscheidene massage en manipulatietechnieken uit de Chinese Geneeskunde (Tui Na).

Vaak wordt acupunctuur gecombineerd met het voorschrijven van (Chinese) kruiden.

Indicaties

Patiënten komen met of zonder verwijzing door de huisarts of behandelend medisch specialist naar de acupunctuurarts van de AVIG. De klachten kunnen zeer divers zijn.

- Acute of chronische pijnklachten van verschillende oorsprong, zoals bv. tennisarm, lage rugklachten of frozen shoulder

- Langdurige klachten die lichamelijk niet verklaard kunnen worden (SOLK)

- Spijsverteringsklachten: zoals bv. maagklachten, obstipatie en diarree

- Gynaecologische klachten: zoals bv. overgangsklachten en menstruatieklachten

- Klachten van de luchtwegen als allergie en bronchitis

- Huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis

- Neurologische aandoeningen: migraine, gordelroos en aangezichtspijn

- Klachten die ontstaan zijn door bijwerkingen van reguliere behandelingen

- Vermoeidheidsklachten en stressklachten

Zie hier meer indicaties in de WHO indicatielijst acupunctuur.  

Bron: AVIG