ADEMTHERAPIE

Stress is een belangrijke factor die vitaliteit beïnvloedt. Gezonde spanning is nuttig. Het is een signaal dat aangeeft dat er een gebied is dat aandacht vraagt. Het is dus onderdeel in iemands leven. Het helpt om in tijden van drukte of situaties vol stress op de been te blijven. Als de oorzaak voorbij is, ontspan je weer en kom je tot rust.

Regelmatig echter blijft de spanning in het lichaam, ook als de oorzaak weg is. Dan ontstaan er klachten. Hoe langer die bestaan, hoe verder de oorzaak uit het zicht raakt.

Ademtherapie ondersteunt bij het verminderen of verdwijnen van stress en klachten. Het geeft inzicht in hoe met spanning om te gaan, wat de oorzaak is en hoe de spanningsboog is te beïnvloeden. Het doel is om weer balans te vinden tussen spanning en ontspanning. Het lichaam, met alle kwalen en ziekten,  is daarbij een belangrijke graadmeter, die ook veel vertelt over de psychische belasting.

Interventies

Daarvoor zijn verschillende interventies mogelijk. Ontspanningsoefeningen, massage, mindfulness, onderzoek naar de bron, in combinatie met adviezen over lifestyle. Alle interventies zijn gericht op het (her-)ontdekken van blokkades in het energiesysteem: hoe zit je in je vel en wat straal je uit. Veel overtuigingen, positief en negatief, zijn het gevolg van eerdere ervaringen in het volwassen leven of als kind. Door deze te helen verminderen blokkades geheel of gedeeltelijk.

Diverse ademhalingstechnieken worden gecombineerd met bovengenoemde interventies, waarbij onverwerkte emoties door incidenten, trauma's, relaties, werken aan het licht komen en daardoor behandelbaar worden. Bewustwording, loskomen en loslaten versterken de balans tussen lichaam en geest.

De oefeningen kunnen na aanleren in het dagelijks leven worden toegepast, met aandacht voor houding, beweging en ademhaling. Op die manier verminderen spanningen steeds meer en leert de cliënt weer zelf regie te nemen over geest en lichaam. Er ontstaat toenemend inzicht in de aard van de reacties, waardoor klachten in de toekomst voorkomen kunnen worden.

Indicaties

- Hyperventilatie en andere ademproblemen

- (Chronische) vermoeidheid

- Hoofdklachten

- Buik- darmproblemen

- Slaapproblemen

- Concentratieproblemen

- Psychische problemen: zoals angst, depressie, fobieën, paniek, trauma’s, burn out.

- Houdingproblemen

- Rug- nek- en schouderklachten, o.a. whiplash

- Chronische pijn

- Stem- keelklachten

- Ontlasting van klachten bij ziekten