LEEFSTIJLGENEESKUNDE

Alles wat te maken heeft met voeding, beweging, (ont-)spanning, slaap, (ont-)giften, stress en psyche, heeft te maken met leefstijl en is van groot belang om gezond te zijn en te blijven. Behalve voor bevordering van gezondheid wordt leefstijlgeneeskunde ook effectief ingezet voor geheel of gedeeltelijk herstel en behandeling van aandoeningen, preventief en curatief. Hierdoor kan medicatie en ziekenhuisopname beperkt of voorkomen worden.

Behandeling door leefstijlgeneeskunde is vaak gericht op gedragsverandering. Dit kan kort zijn of een ingewikkeld proces, dat tijd en aandacht kost. Het is gericht op ondersteuning van het individu, maar de omgeving kan bijdragen aan dit proces en helpen door gedragsverbetering te stimuleren. Daarom richt het zich ook op de omgeving.

Wat het proces ingewikkeld maakt is het gegeven dat ieder individu anders reageert op de behandeling. Overtuigingen en ingesleten patronen zijn niet altijd makkelijk te doorbreken. Ook is een mogelijk belemmerende werk- of privésituatie niet altijd makkelijk te veranderen. Daarnaast spelen aanleg, vitaliteit en constitutie een belangrijke rol.

Een combinatie met andere (alternatieve) behandelwijzen en ademtherapie vergroot nog meer het vermogen om deze belemmeringen te verkleinen.

Indicaties

- Chronische ziekten

- Obesitas

- Anorexia nervosa

- Diabetes type 2

- Hoge bloeddruk, cholesterol en hart- en vaatziekten

- Beroerte

- Depressie, burn out

- Huidziekten, osteoporose, eczeem

- Hoofdpijnklachten

- Astma, ademhaling

- Spijsverteringsklachten

- Sommige vormen van kanker